dieleythe-banner-vergroot

Vaarverbod

Vaarverbod Die Leythe (uit het Roeiertje)

 

Het is verboden uit te varen bij harde wind, mist, (dreigend) onweer of vorst en indien zich ijs op het water bevindt of grote kans hierop bestaat.

Als één van deze situaties van toepassing is, komt boven het afschrijfscherm het bord ‘vaarverbod’ te hangen. Wanneer dat niet is gebeurd, heeft elke bemanning toch haar eigen verantwoordelijkheid. In andere gevallen kan er een vaarverbod worden afgekondigd door het bestuur.

De criteria voor harde wind, mist, onweer, vorst en ijs zijn:

  • Harde wind: schuimkoppen op de golven of witte strepen op het water voor Die Leythe; voor wedstrijdroeiers in training voor nationale wedstrijden is het toegestaan om onder begeleiding van een coach, onder eigen verantwoordelijkheid uit te varen tot windkracht 8;
  • Mist: de bruggen links en rechts van Die Leythe zijn niet goed te zien;
  • Onweer: weerlicht of donder
  • Vorst: watertemperatuur of buitenluchttemperatuur onder 0 oC en lager (zie thermometers in het gangpad zijde sociëteit ter hoogte van de loodsdeur);
  • IJs: het water is bevroren of er zijn ijsschotsen.

Als je wilt gaan roeien terwijl het al dooit, ga dan naar Die Leythe via de route die je wilt gaan roeien, en kijk of het water helemaal vrijs is van ijs en ijsschotsen.

Stel je op de hoogte van de weersvoorspellingen.

 

Gebruik verkeerslicht voor vaarverbod op de website

Op de website kan permanent in beeld staan het verkeerslicht. Dit geeft roeiers thuis al een goede indicatie over een mogelijk vaarverbod op Die Leythe. In principe gelden de vaarverbodregels zoals hierboven genoemd uit het Roeiertje.

Voor het instellen van het verkeerslicht gekoppeld aan het weerstation in Voorschoten gebruik je ruimere marges, zodat je zeker weet dat een vaarverbod zonder twijfel ook een vaarverbod is. Op die manier vergroot je de betrouwbaarheid van het verkeerslicht. Vaarverbod betekent een rood licht. Bij het oranje licht moet je zelf op Die Leythe beoordelen of je kunt roeien of niet. Bij groen kan je roeien.