dieleythe-banner-vergroot

Over jeugdroeien

Jeugdroeien

Jeugdroeien kan bij Die Leythe vanaf het jaar dat je 9 wordt en je blijft jeugdlid tot het jaar dat je 15 wordt. Omdat je tijdens het roeien op het water zit, en daar misschien wel eens in zou kunnen vallen, moet je ook goed kunnen zwemmen als je wilt gaan roeien. Dit betekent dat je als jeugdroeier op zijn minst in het bezit moet zijn van zwemdiploma A. Bij Die Leythe heeft de groep jeugdroeiers een wisselende grootte. Als je (jeugd)lid wilt worden bij Die Leythe biedt de vereniging je eerst een proeflidmaatschap aan. Gedurende dit proeflidmaatschap (3 maanden) krijg je één-op-één les van een instructeur die je volgens de 'moderne methode' leert roeien. Dit betekent dat je vanaf de eerste les in een smalle éénpersoonsboot (de skiff) leert roeien. Je begint aan de kant en spelenderwijs maken we je het bootgevoel en de roeitechniek eigen. Na een aantal lessen zul je zelfs al zelfstandig op het water kunnen! Wanneer je genoeg geleerd hebt zul je door je instructeur naar de jeugdgroep doorgestuurd worden. Je gaat dan roeien met je leeftijdsgenootjes en oefenen voor het halen van examens en het deelnemen wedstrijden. Buiten het roeien om is er ook altijd meer dan voldoende tijd voor andere leuke activiteiten. Kortom, als je gaat roeien bij de jeugdroeiers Die Leythe, dan maak je een hele gezellige periode mee!

Roeitijden / Instructie

Het jeugdroeien heeft op Die Leythe zijn eigen roeitijden. In de zomer zijn deze op zaterdag van 13:30 tot 16:00 en op dinsdag van 17:30 tot 19:00. In de winter is er op dinsdag van 17.30 tot 18.30 een training op de roei-ergometer en op zaterdag tussen 13:30 en 16:00 uur gaan we zoveel mogelijk het water op. In de winter roeien we in bredere boten (wherry en vier). In de winter ben je ingedeeld in een vast ploegje. Het is namelijk te koud om dan nog te skiffen. Als we in de wherry gaan, roeien we door de grachten van Leiden. Er gaat dan iemand van de leiding mee in de boot, die leert je dan meteen wat over het sturen en over de onderdelen van de boot. In de zomer roeien we in smalle boten (skiffs of dubbeltweeën) .Tijdens de roeitijden staan er altijd instructeurs op het vlot om je aanwijzingen te geven over het roeien waardoor je steeds beter kunt worden. Als er niet geroeid kan worden door het weer, bijvoorbeeld als het heeft gevroren of het onweert, dan zijn de instructeurs er ook altijd om andere activiteiten mee te doen. Je kunt dat binnen theorie over het roeien leren, of ergometeren. Kortom, er is altijd wat te doen!

Examens

Tijdens de instructie krijg je aanwijzingen over je roeitechniek. Deze instructies kun je gebruiken om examens te halen. Simpel gezegd geldt: hoe meer examens je hebt gehaald, in des te betere boten je mag roeien. De jeugd kent de volgende examens: Jeugdskiff (Scull 1), Behendigheid (Scull 2), Scull 3 en het basisexamen (Sturen). Op het behendigheidsexamen na bestaat ieder examen uit een praktijk- en een theoretisch gedeelte. Een korte uitleg van de examens: Basisexamen (Sturen) Bij het basisexamen ga je in een wherry een stuk roeien waarbij jij de stuurman of -vrouw bent. Je moet hierbij weten welke vaarregels er op het water zijn en hoe je je gedraagt op het water. Als je dit examen hebt gehaald mag je ook andere boten sturen. Dit examen móet je halen als je je scull 3 examen wilt halen. Jeugdskiff (Scull 1) Voor dit examen moet je je kunnen redden in de skiff en voorbij de lessen van je vaste instructeur zijn. Ook moet je de onderdelen van een boot al een beetje kennen. Als je dit examen hebt gehaald kun je ook ingedeeld worden voor jeugdwedstrijden. Behendigheid (Scull 2) Bij dit examen is het belangrijk dat je de boot goed kunt beheersen. Je moet allerlei trucjes kunnen uitvoeren, zoals staan in de boot en slalommen om boeien heen. Als je dit examen hebt gehaald kun je de boot goed beheersen en mag je meedoen aan behendigheidswedstrijden. Scull 3 Voor dit examen moet je eerst alle andere examens hebben gehaald. Voor kunnen behalen van dit examen is het belangrijk dat je heel goed kunt roeien. Als je dit examen haalt mag je in de beste boten roeien, het is daarom ook het strengste examen.

Wedstrijden

Vanaf het moment dat je je jeugdskiff examen hebt gehaald mag je meedoen aan jeugdwedstrijden. Dit zijn vaak wedstrijden over 250 meter waarbij je boord-aan-boord – dat wil zeggen: naast elkaar - tegen een tegenstander vaart. De wedstrijden zijn bij verenigingen in de buurt en één keer in het jaar organiseren wij op Die Leythe ook onze eigen jeugdwedstrijden: de Galgewater Junior Sprint-wedstrijden. We proberen om iedereen ieder jaar minimaal 2 keer mee te laten doen aan een wedstrijd waarbij we de hulp van de ouders inschakelen voor het vervoer naar- en van de verschillende verenigingen. Ieder jaar wordt op Die Leythe de Onderlinge georganiseerd, waarbij je tegen je vriendjes van Die Leythe kunt roeien om te laten zien wie er de snelste is!

Activiteiten

Naast het roeien om worden er op Die Leythe ook andere activiteiten voor de jeugdroeiers georganiseerd. Je kunt hierbij denken aan een roeitocht, een filmavond of een disco avond. Dit combineren we vaak ook met gezamenlijk eten op Die Leythe. Eenmaal per jaar worden we ook bezocht door Sinterklaas, waarbij we de Sint vaak een handje helpen door ook surprises voor elkaar te maken. Ook is er ieder jaar een ouderdag. Die dag kun je je ouders (of vriendjes en vriendinnetjes) uitnodigen om zelf een keer in een boot te stappen om te laten zien wat jij zo leuk vindt aan roeien!

Jeugdkamp

Het grote hoogtepunt van de activiteiten is toch wel het jeugdkamp dat ieder jaar gehouden wordt. Ieder jaar gaan we de laatste week van de basisschool vakantie van de regio midden naar een andere locatie ergens in Nederland. Hier verblijven we dan de hele week, gaan we elke dag minimaal 3 uur roeien en organiseren we ook nog een heleboel andere activiteiten. Je kunt hierbij denken aan een toneelavond, theoriemiddag, sportmiddag, vossenjacht, knutselavond en nog veel meer. Omdat je tijdens deze week zo veel met roeien bezig bent is de kans erg groot dat je aan het einde van de week je eerste, tweede, derde of zelfs vierde examen haalt. Het kan allemaal tijdens het jeugdkamp. Het belangrijkste is natuurlijk dat we een gezellige week hebben met de hele groep! Ieder jaar heeft het jeugdkamp ook een eigen thema, waardoor iedere dag een eigen tintje krijgt. Als je leuke ideeën hebt voor een thema kun je deze natuurlijk ook bij de jeugdcommissie doorgeven, misschien gebruiken we dat thema dan wel voor het volgende jeugdkamp!