dieleythe-banner-vergroot

Over ROW & veteranenroeien

Die Leythe ondersteunt en promoot het wedstrijdroeien voor veteranen en streeft er naar zoveel mogelijk veteranen naar wedstrijden af te vaardigen en mee te strijden voor de overwinning.

merijnsoeters-8964

Leythe’s oudste veteranenacht op de Head of the River van 2012

Vanaf 27 jaar behoren wedstrijdroeiers tot de categorie veteranen, internationaal aangeduid als masters. De veteranen hebben soms al een hele wedstrijd-carrière in de roeisport achter de rug. Maar ook diegenen die pas later het wedstrijdroeien ontdekken, en ouder zijn dan 27 jaar, kunnen aan veteranen wedstrijden meedoen. De internationale roeifederatie (FISA) heeft de masters in verschillende leeftijdsklassen ingedeeld, van vanaf 27 jaar tot de hoogste categorie K (vanaf 85 jaar).

Wedstrijden

Bekende wedstrijden waar veteranen aan mee kunnen doen, zijn onder meer: de Tromp Boat Race, November Vieren, Heineken Roeivierkamp, Head of the River, Skiffhead, Tweehead, Spaarne Lente Race, Amsterdam Masters Regatta, Dutch Masters Open (het open Nederlands Veteranen Kampioenschap. Voor de meest ambitieuze masters is er de FISA World Masters, de wereldkampioenschappen voor veteranen. Sinds 1999 wordt Die Leythe daar met succes vertegenwoordigd, vaak in combinatieploegen met andere roeiverenigingen. Maar er zijn nog veel meer leuke  wedstrijden.  Zie de wedstrijdkalender op de website van de KNRB.

Bij Die Leythe hebben veteranen volop mogelijkheden om de roeisport op meer of minder intensieve manier te beoefenen. Men traint vaak met en tegen elkaar in de vroege ochtenduren in het weekend en ’s zomers ook in de avonduren. Na de training is er altijd de gezelligheid van een drankje in de sociëteit. Het wedstrijdroeien voor veteranen is de laatste jaren erg populair geworden; zowel bij de mannen, als bij de vrouwen. Er zijn verschillende trainingsgroepen en ploegen actief op Die Leythe, zowel in kleine nummers (skiff, dubbeltwee en twee zonder) als in grote nummers (vieren en achten).

merijnsoeters-3372-2

Dames 4x+ tijdens de Spaarne Lenterace

Commissie ROW

Sinds enige jaren is de Commissie ROW (Roei Ontmoetingen met Wedstrijdkarakter) actief om het wedstrijdroeien voor de oudere leden te stimuleren. In het najaar inventariseert de Commissie ROW het aantal wedstrijdveteranen, zorgt ervoor dat de boten op een efficiënte en eerlijke manier worden verdeeld en regelt het botenvervoer. Bovendien organiseert de Commissie de jaarlijkse Onderlinge Wedstrijden (waar de gehele vereniging aan meedoet) en De Korte Vlietwedstrijden die sinds enkele jaren in het najaar worde gehouden.

merijnsoeters-1401

Steven Oosterling en Gerard van Bruggen winnen de Tweehead van 2011

Lange afstandswedstrijden

Ook de lange afstandswedstrijden, of roeimarathons, zijn de laatste jaren zeer populair. Bekende roeimarathons zijn de 100 km Ringvaart Regatta, de Elfstedentocht (100 km estafette in C-dubbeltwee) en de Abcoude-Amsterdam (12 km in C-4 of wherry).

iphone-07-halfweg

Jantiene Manintveld, Kristel Melisie, Eltjo Ebbens, Niels Bijlsma (sl.) en Niek Pieterse (st. en coach) winnen de 100 km lange Ringvaart Regatta 2014.