dieleythe-banner-vergroot

Historie

De historie van Die Leythe is op vele manieren vastgelegd. Het - omvangrijke - historische archief van Die Leythe berust bij het Regionaal Archief Leiden en omvat onder andere de - deels handgeschreven - notulen van bestuursvergaderingen en ledenvergaderingen, foto's en jaarverslagen. Onze verenigingshistoricus Gerard Terwiel heeft van dit archief een inventarislijst gemaakt.

Een belangwekkend document is het Jaarboek 1942-1945, vervaardigd door Paul Breuning, Wim doeven, Arie Landaal en Mart Wesseling. Dit boekje is vervaardigd met dezelfde stencilmachine, waarmee Landaal tijdens de oorlog meer dan 250 afleveringen van het illegale blad 'The Home Service' heeft gedrukt.

In 1979 verscheen het lustrumboek Die Leythe 1914-1979 onder redactie van Jan Klerks, Fred van der Loo en Hans Maarten van den Brink.

In 2014 verscheen ter gelegenheid van het Eeuwfeest het jubileumboek Die Leythe 1914-2014; van wherry tot olympisch goud.

jubileumboek

De geschiedschrijving van Die Leythe is nog volop in ontwikkeling. Op deze website zullen in de komende jaren beeldmateriaal (foto's) en historische artikelen worden gepubliceerd.