dieleythe-banner-vergroot

Junioren roeien

Je kunt op Die Leythe beginnen met het roeien bij de junioren vanaf het jaar waarin je 15 wordt. Je blijft dan junior tot het jaar waarin je 18 wordt. Het aantal roeiers van de juniorengroep van Die Leythe varieert jaarlijks. Ook zijn er verschillende richtingen binnen het juniorenroeien. Zo doet een aantal junioren van Die Leythe mee aan wedstrijdroeien op landelijk niveau. De wedstrijdroeiers van Die Leythe presteren al jaren erg goed en brengen een echte uitdaging in het roeien. Wanneer je wilt gaan wedstrijdroeien en je hebt hier de aanleg voor, zul je meerdere keren per week trainen en krijg je begeleiding van een vaste (top)coach. Andere junioren doen dit meer op een recreatief niveau.

Roeitijden / Instructie

De junioren hebben bij Die Leythe eigen tijdstippen waarop instructie wordt gegeven. Deze zijn op zaterdagmiddag van 12:00 tot 14:00 en op dinsdagavond van 19:00 tot 21:00. Tijdens het winterseizoen kan er ’s avonds echter niet geroeid worden. Op dinsdagavond wordt er getraind op de ergometer. Op woensdagavond kunnen de junioren meedoen met de wekelijkse indoortraining van Die Leythe op de woensdagavond. Tijdens deze indoortraining wordt aandacht besteed aan cardiotraining en aan (lichte) kracht- en stabiliteitstraining. Wanneer er door bepaalde weersomstandigheden niet geroeid kan worden, denk aan ijs of onweer, dan zorgen we er altijd voor dat er op de vereniging een alternatief geboden wordt. Dit kan een theorieles zijn of bijvoorbeeld training op de ergometers.

Examens

Door veel te oefenen word je steeds beter in het roeien. Om het niveau van roeien te bepalen zijn er op Die Leythe verschillende permissies/examens te behalen. Simpel gezegd geldt: hoe meer examens je hebt gehaald, in des te betere boten je mag roeien. Bij Die Leythe kennen we scull-, oars- en stuurexamens. Scull-examens gelden voor de boten waarbij je met 2 riemen roeit en de oarsexamens gelden voor de boten waarbij je met 1 riem roeit. De stuurexamens gelden voor de algemene vaarregels en als je bijvoorbeeld wedstrijdstuur wilt worden. Bij het roeien bij de junioren leer je roeien in een eenpersoons boot, de skiff, en daardoor maak je altijd eerst kennis met het scullen. Wanneer je je eerste scull permissie en je stuurpermissie hebt gehaald kun je eventueel zonder begeleiding van de juniorencommissie ook buiten de juniorentijden gaan roeien. Vanaf het moment dat je je eerste permissie ook hebt gehaald zullen we ook kijken of je mee kunt doen aan verschillende wedstrijden.

junioren-2x

Wedstrijden

Wanneer je niet hebt gekozen om te gaan wedstrijdroeien zijn er toch wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Dit zijn soms echte juniorenwedstrijden, maar soms ook studentenwedstrijden waar je als juniorenroeier vanuit Die Leythe aan mee mag doen. Als je dit leuk lijkt, hoef je het alleen aan te geven bij iemand van de juniorencommissie. Dan schrijven we je in voor een bepaalde wedstrijd en begeleiden je in de aanloop naar die wedstrijd.

Zwerfkamp

De grootste activiteit die wij jaarlijks hebben voor de junioren is het zogenaamde zwerfkamp. Tijdens dit kamp roeien we een week lang van plaats naar plaats in wherry’s, waarbij je iedere nacht ergens anders slaapt. Deze week staat altijd garant voor mooie ervaringen en lekker roeien. Het belangrijkste is nog wel de gezelligheid met de rest van de junioren!