dieleythe-banner-vergroot

Wedstrijdroeien

18-may-image1-4608-x-3072

 

Die Leythe heeft een rijke historie in de Nederlandse roeisport. Sinds1980 alleen al werden meer dan honderd nationale kampioenschappen behaald. Daarnaast werden vele internationale podiumplaatsen behaald. Ronald Florijn behaalde tweemaal Olympisch Goud – in 1988 in Seoul (dubbeltwee) en in 1996 in Atlanta (Holland Acht).

1988-nico-ronald-juichend-600x410

Eeke van Es behaalde in haar tijd bij Die Leythe tweemaal Olympisch zilver. Rutger Arisz werd op zijn 19e jaar wereldkampioen bij de senioren. Bij de veteranen was het Ed Maan die zeer succesvol was op zowel nationale als internationale wedstrijden, waaronder 32 eerste plaatsen op WK’s voor veteranen (FISA World Masters).

De Nationaal Kampioenen van de laatste jaren waren: Nicole Beukers, Freek en Karien Robbers, Michiel Oyen, Bram Meijer, Bart Roovers, Karolien Florijn en bij de veteranen Ed Maan.

karolien-florijn-nk-2014-2-150x134 img-2248-200x150 img-2255-200x150

Drie Nationaal Kampioenen van Die Leythe in 2014

Die Leythe is een belangrijke leverancier voor het Nederlandse toproeien. Jaarlijks nemen Leythe junioren via de KNRB deel aan internationale wedstrijden, waaronder de wereldkampioenschappen voor Junioren en de Coupe de la Jeunesse. Meerdere Nederlandse toproeiers – waaronder Femke Dekker (WK goud en Olympisch zilver) en Gijs Vermeulen (Winnaar World Cup, Zilver op WK en Olympische Spelen) – hebben in hun jeugd bij Die Leythe leren roeien. Ook onder de huidige en voormalige bondscoaches vinden we veel bekende Leythe namen terug: Jan Klerks, Marion Langezaal, Rob Robbers, Nienke van Zijp en Ronald Florijn.

Maatschappelijke relevantie

Wedstrijdroeien stelt hogeeisen; individueel en in teamverband. Jonge mensen leren omgaan met discipline, krijgen kennis van organisatie en techniek en doen vrijwel alles in teamverband. Op school wordt opmerkelijk goed gepresteerd. Er zijn aanwijzingen dat wedstrijdroeien de schoolprestaties bevordert. Dit geldt ook voor de vervolgopleiding en de latere maatschappelijke carrière van wedstrijdroeiers. Daarnaast beleven wedstrijdroeiers opmerkelijk veel plezier aan het roeien. Ze maken er vrienden voor het leven: via het jarenlang met elkaar in teamverband trainen, het leren coachen, en het samen organiseren van evenementen, zoals zomerkampen en wedstrijden.

wedstrijdsectie2013

Moderne vloot – deskundige begeleiding

Die Leythe beschikt over een vloot van de meest moderne wedstrijdboten. De Technische Commissie (TC) zorgt ervoor dat deskundige coaches met ruime nationale en internationale ervaring het wedstrijdroeien begeleiden. In samenwerking met de KNRB wordt een strikt anti-doping beleid gehanteerd.

g-15-doorkijkje-in-de-loods-met-winteropstelling-ergometers-10-december-2012-1024x768

Jong geleerd …

Het jeugd- en junioren roeien heeft de laatste decennia een steeds prominentere plaats op Die Leythe gekregen. Kinderen kunnen vanaf hun 10e jaar lid worden. Ze beginnen dan meestal spelenderwijs met roeien; op het Leidse Galgewater en tijdens de oergezellige roeikampen in de zomer. Kinderen die roeien leuk vinden, gaan vanzelf vaker roeien. Belangstelling voor het wedstrijdroeien komt dikwijls uit eigen beweging, met vriendjes en vriendinnetjes, tot stand. Van 15 t/m 18 jaar kan aan officiële junioren wedstrijden worden deelgenomen, zoals de Heineken Roeivierkamp, De Head of the River en de officiële twee kilometer wedstrijden op o.a. de Bosbaan en Willem Alexanderbaan. Vóór die tijd mogen kinderen aan de wat meer informele wedstrijdjes en vaardigheidsproeven meedoen. De jeugdcommissie organiseert dit. Zie ook elders op de website bij jeugdroeien en juniorenroeien.

 

… oud gedaan: veteranen (masters)

Het veteranen roeien wint nationaal en internationaal steeds meer aan populariteit; ook op Die Leythe. Elk jaar neemt een groot aantal Leythe roeiers deel aan de lange afstandswedstrijden Heineken Roeivierkamp, Head of the River en Skiffhead. Sinds 1999 wordt er jaarlijks gewonnen op nationale en internationale veteranenwedstrijden, waaronder de “Dutch Masters Open”, de “German Open” en de veteranen WK, de zgn. “FISA World Masters”. Link naar ROW/Veteranen roeien.

Het veteranen roeien wint nationaal en internationaal steeds meer aan populariteit; ook op Die Leythe. Elk jaar neemt een groot aantal Leythe roeiers deel aan de lange afstandswedstrijden Heineken Roeivierkamp, Head of the River en Skiffhead. Sinds 1999 wordt er jaarlijks gewonnen op nationale en internationale veteranenwedstrijden, waaronder de “Dutch Masters Open”, de “German Open” en de veteranen WK, de zgn. “FISA World Masters”. Link naar ROW/Veteranen roeien.

varese-2013

Voor meer informatie over het wedstrijdroeien kan contact worden opgenomen met de wedstrijdcommissaris, djirtsdew.[antispam].@dieleythe.nl. Zie ook de website van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.