Landelijke Midweekroeidag 2019: roeien in de buurt van Leiden

Landelijke Midweekroeidag 2019: roeien in de buurt van Leiden

Door Nienke Feis ( HRV Cornelis Tromp)
De weersvoorspellingen doen niet veel goeds verwachten voor donderdag 15 augustus, landelijke midweekroeidag 2019: de buienradar geeft aan dat we regen krijgen, en buien met af en toe een klap onweer en wind van 16-22 knopen (4-6 Beaufort). In de regen rijd ik naar Tromp, waar om halfnegen Maria, Guus, Willemien en Carla mij staan op te wachten. Guus in korte broek: blote benen drogen sneller dan een lange broek.

Rond 10 uur arriveren we bij roeivereniging “Die Leythe”, waar we met koffie en allemaal lekkere dingetjes worden ontvangen door Jeanne, Arno en Tineke, het organiserend comité. Er zijn verenigingen uit Delft, Alkmaar, Middelburg, Cuijk, Eindhoven. De regen roffelt op het glazen dak van het verenigingsgebouw. Gelukkig zo’n beetje de laatste bui, de zon gaat schijnen en in no time worden zeven wherry’s – voor 28 personen – in het water gelegd en steken we van wal.

 
(Jeanne van het organiserend comité)
De tocht voert ons door Leiden, langs Oegstgeest, Warmond, de Kager Plassen, Oud-Ade, Hoogmade, Leiderdorp en weer terug naar Leiden, naar Die Leythe. Helaas ben ik vergeten de molens te tellen die we passeren; het zijn er heel veel. Of ze gebruikt worden als houtzaagmolen, korenmolen of als poldermolen is voor ons leken niet te zien. Mooi zijn ze wel.

Midden op de dag leggen we aan bij de Lakenvelder boerderij “Boterhuispolder” (www.boterhuispolder.nl) van Fernand de Willigen (roeier bij Die Leythe), waar we onze lunch nuttigen en genieten van de proeverij van worst van de boerderij en kaas uit de omgeving.
 
De Willigen vertelt ons over zijn boerderij, die hij in 2014 heeft gekocht en waar hij samen met zijn zoon Lakenvelder koeien houdt, in totaal rond de 60 vleeskoeien. De koeien worden bij een ambachtelijke slager geslacht en het vlees verkopen zij aan huis. De grond waar zijn koeien grazen pacht hij van boeren in de omgeving, en met de gemeente heeft hij een convenant voor natuurlijk beheer van de grond, gericht op het verhogen van de weidevogelstand. In het voorjaar broeden grutto’s en kieviten tussen de koeien op zijn land.


(Lakenvelders van de Willigen, foto Guus Bijl)

Vanwege de toenemende wind snijden we een stukje af van de geplande route, en rond 17 uur zijn we weer terug bij “Die Leythe”. De worden boten snel opgeruimd en dan aan de borrel. Het organiserend comité heeft de plaatselijke Marokkaanse traiteur geplunderd.

 
Heerlijke gegrilde olijven en diverse soorten humus en andere verrassende smeerseltjes staan voor ons klaar.
Wát een fijne dag was dit. Uit de af en toe heel dreigende wolkenpartijen is nauwelijks enige regen gevallen.

Nienke Feis ( HRV Cornelis Tromp)