Vier nationale titels bij Damen / NK-groot op WA-baan

De wedstrijdsectie van Die Leythe was afgelopen weekeinde op bijna volle sterkte aanwezig op de Willem-Alexanderbaan voor de Damen Raceroei Regatta, tevens Nationaal kampioenschap grote nummers (meer dan twee riemen). Alleen kanshebbers Isabel van Opzeeland (herstel van blessure) en Hilmar Verbeek (selectietraining nationale lichte dubbelvier) moesten verstek laten gaan.

Die Leythe heeft gestreden om vele NK-titels:

 • bij de meisjes: in de M16 4x, M16 2x, M18 4x (combi), M18 2x (combi) en M18 8+ (combi)
 • bij de jongens: in de J16 2x, J18 4x, J18 2x, J18 4- (combi) en J18 8+ (combi)
 • bij de senioren: Dames Elite 4- (combi), Heren Elite 8+ (combi)

Uiteindelijk hebben vier Leythe roeiers een nationale titel behaald:

Jongens 18 4- met Jaap Noordman op boeg
 • Jaap Noordman roeide een mooie race in de combi-vierzonder Hoop/Die Leythe/Jason/Willem III en won met een voorsprong van 6 seconden.
vlnr: Ymkje Clevering, Veronique Meester, Ellen Hoogerwerf, Karolien Florijn
 • Karolien Florijn won – zoals mocht worden verwacht – de nationale titel in de Dames Elite vierzonder (samen met Veronique Meester, Ymkje Clevering en Ellen Hoogerwerf); na een fietstrainingskamp in de Vogezen ging de voorwedstrijd nog niet heel soepel, maar de na de finale waren de dames toch redelijk tevreden.
vlnr Pau Koster, Hannah Heideveld, Hannah van der Sluijs, Hannah Otterloo
 • De finale van de Meisjes 18 dubbelvier kende een bizarre finale: de gelegenheidscombinatie Maas/Willem III/Gouda/Die Leythe met Jildou Wassenaar op boeg lag de gehele race een lengte voor op de WK-dubbelvier Die Leythe/Hunze/RIC/Maas, voorgeslagen door Hannah Otterloo; in de laatste 100 meter sloeg de ploeg met Jildou een snoek, waardoor de ploeg met Hannah de titel won met 0,4 seconde voorsprong.
Heren Elite Acht met Finn Florijn
 • Finn Florijn startte met de selectie-acht voor de WK onder 23 (Die Leythe, Theta/Aegir/Laga/Skoll/Gyas/Willem III, met stuurman Bjorn Kwee van Njord) in het Heren Eliteveld; de voorwedstrijd werd nog verloren van de Henley-acht van Nereus, maar in de finale nam de ploeg vanaf de start de leiding en bouwde die uit tot een lengte bij de finish; het is (waarschijnlijk) meer dan 30 jaar geleden dat een Leythe roeier de nationale titel in de mannenacht heeft behaald (de Holland Acht met vader Ronald Florijn).

Ook in andere nummers werden goede resultaten behaald:

 • Rinse van der Oord won de Jongens 16 skiff.
winnaar Jongens 16 skiff Rinse van der Oord
 • Jasper Joordens won (samen met 3 Triton roeiers) de Heren Development vierzonder (helaas geen foto).
 • Hannah Otterloo en Jildou Wassenaar haalden in de Meisjes 18 dubbeltwee – in verschillende combi’s – de NK-finale en werden daarin respectievelijk tweede en vijfde.
 • De Meisjes 16 dubbelvier (Merle Comb√©, Rosy Jansen, Lara Kleijwegt, Bente Wassenaar) haalde ook de NK-finale en werd daarin vijfde
 • De Jongens 18 dubbeltwee (Ruben Kouwenhoven, Douwe Ruttenberg) roeide een goede voorwedstrijd, en eindigde in de NK-finale op de zesde plaats.
 • Bart Roovers, een week terug uit de Verenigde Staten, roeide op zaterdag en zondag spannende races in de Heren Eliteskiff en eindigde verdienstelijk als derde (zaterdag) en vierde (zondag).

Die Leythe kan weer zes mooie overwinningen bijschrijven op de blikkenlijst en feliciteert de roeiers en hun coaches. En met dank aan Kees van der Oord, Theo Noordman en Talitha van Haasteren voor de foto’s.

Posted in Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief

Top