In Memoriam Xandra Annijas

6-1-1957  –  26-2-2020

Op 26 februari jongstleden ontvingen wij het droevige bericht dat Xandra onverwacht is overleden. Wij zijn verbijsterd en vol ongeloof.
Xandra is op 15-jarige leeftijd lid geworden van Die Leythe. Zij woonde in Den Haag, maar kon op roeivereniging de Laak haar draai niet vinden. Op Die Leythe, altijd door haar vader gebracht, kwam zij onder de hoede van Julia Bronsgeest. Zij leerde van haar de cybernetische methode, maar vooral ook de kernwaarden van Die Leythe, namelijk; alles samen en voor en met elkaar doen, en: iedereen is gelijk.
Xandra maakte zich dit eigen om het vervolgens weer op vele tientallen jeugd- en juniorleden over te brengen, geheel op haar eigen wijze. Xandra was een vrolijke, energieke, sociale, warme en eigenzinnige vrouw met het hart op de tong en veel humor.
Zij kon goed contact maken en zij sloot samen met Dirk talloze langdurige en mooie vriendschappen op Die Leythe.
Zij heeft een aantal jeugdkampen en vooral junioren-zwerfkampen begeleid. Op haar initiatief is de junioreninstructie op zondag  gestart en zij heeft die vele jaren gegeven, geheel op haar eigen, enthousiasmerende en gedecideerde wijze. Haar stuurlessen in de wherry waren populair onder junioren.
Xandra was een echte doener en als ze zich ergens voor inzette, deed zij dat voor de volle 100%.
Zij had de bijzondere gave om junioren te begeleiden – gaf hen daarbij ook veel eigen verantwoordelijkheid in dingen te organiseren. Dat gaf de junioren zelfvertrouwen en die ontwikkelden daardoor een positief gevoel van eigenwaarde.
Jarenlang gaf zij ook instructie aan volwassenen en heeft zij een instructeurscursus gedaan bij de KNRB. Later gaf zij deze cursus ook zelf voor de KNRB, daarnaast schreef zij een tijdje stukken in het blad “Roeien”.
Op 11 november 1996 werd Xandra lid van verdienste voor haar enorme inzet voor jeugd en junioren en instructie van de senioren.
Bij de oars- en scullingcursus was zij altijd in het volgbootje te vinden om te video-en.
De laatste 1½ jaar verzorgde zij het archief voor Die Leythe. Ook dit deed zij met volle overgave. Zij heeft heel veel documenten gedigitaliseerd ten behoeve van bredere toegankelijkheid.
Xandra was een kleurrijk en zeer warm mens, met een echt Leythe-hart.

Wij gaan haar heel erg missen en wensen Dirk héél veel sterkte.

Het bestuur

Posted in Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief

Top