Schone boten roeien lekkerder!

De Onderhoudscommissie verricht technisch onderhoud, afstelling en reparaties. Roeiploegen houden de boten zelf schoon: na elke outing buitenom en binnenin goed afspoelen en droog maken, slidings reinigen met papier.

Schoonspoelen en afdrogen

Het losse vuil spoel je met leidingwater gemakkelijk van de huid en de dekjes. Het achtergebleven vuil verwijder je bij het afdrogen. Gebruik zo nodig de reinigingsmiddelen die bij de afspuitkraan staan. Zorg dat er na het afdrogen geen druppels meer onder de boot hangen, dus droog ook de boordrand, dekjes en taften goed af. Zo blijven de dekjes en taften schoon en druipt er geen water op de boten in lager gelegen stellingen. Per keer kost dat nauwelijks tijd, maar als een dekje stelselmatig verwaarloosd wordt (linker foto) is de Onderhoudscommissie al snel een paar uur bezig om ze te reinigen, ontkalken en in de was te zetten. Die tijd is dan niet meer beschikbaar voor reparaties…. 

Dekje, vervuild door consequent niet afdrogen na het roeien
Zelfde dekje grondig reinigen, ontkalken en in de was zetten

Het binnenwerk wordt vaak nat en vuil door buitenwater (bevat dubbel zoveel kalk als leidingwater…) – na de outing even schoon en droog maken voorkomt dat het er zo uit gaat zien als op de foto.

Boot-droogdoeken blijven niet vanzelf schoon, dus…. na gebruik even uitspoelen en te drogen hangen – anders gaan ze stinken. 

Slidings schoon houden

Door materiaalslijtage verzamelt zich zwart poeder in de slidings. Als dat niet regelmatig wordt verwijderd klontert het samen waardoor de sliding bij het roeien aanvoelt als een berglandschapje. Veeg daarom voor of na het roeien de slidings even schoon met een stukje reinigingspapier uit de dispenser naast het droogdoekenrek. Slidings nooit met een schuursponsje bewerken want daarmee schuur je door het zeer dunne beschermingslaagje heen en dat betekent vrijwel meteen het einde van de sliding.

Heleen Heckman, Commissaris Materiaal

René Korthof, Onderhoudscommissie

Posted in Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief

Top