Goed onderhouden boten roeien lekkerder!

De materiaalcommissie doet het technisch onderhoud, afstelling en reparaties. De roeiers zijn er zelf verantwoordelijk voor dat ‘hun’ boten netjes blijven: slidings schoon houden en de boot na het roeien goed afspoelen en rondom afdrogen.

Schoonspoelen en afdrogen na het roeien

Het losse vuil spoel je er met leidingwater gemakkelijk af. Vuil dat daarna nog op de boot zit, verwijder je bij het afdrogen. Met de bekende dweilen gaat dat niet optimaal en daarom worden deze nu vervangen door boot-droogdoeken van microvezelmateriaal. Iets duurder maar véél effectiever.

boot_droogdoeken

De boot-droogdoeken nemen het achtergebleven vuil op, dus…. na gebruik even uitspoelen. Daarnaast zal de onderhoudsploeg van de dinsdagochtend de doeken zo af en toe uitwassen.

Zorg dat er na het afdrogen geen druppels meer onder de boot hangen, dus droog ook de boordrand, dekjes en taften goed af. Op die manier blijven de dekjes en taften netjes en druipt er geen water op de boten in lager gelegen stellingen.

Dekje

Dekje vervuild door niet afdrogen na het roeien.

Dekje_schoon

Zelfde dekje, na grondig reinigen.

Slidings schoon houden

Door materiaalslijtage verzamelt zich in de slidings een zwart poeder. Als dat niet regelmatig wordt verwijderd klontert het samen waardoor de sliding bij het roeien aanvoelt als een berglandschapje. Veeg daarom voor of na het roeien de slidings even schoon… met een stukje reinigingspapier uit de dispenser die onlangs is opgehangen bij de thermometer. Hiervoor beslist geen schuursponsje gebruiken: daarmee schuur je meteen door het zeer dunne beschermingslaagje van de sliding heen en dan is de sliding binnen de kortste keren niet meer bruikbaar. Dat is zonde want een set van twee slidings kost minimaal € 30. En… natuurlijk ook geen boot-droogdoek gebruiken om de slidings schoon te maken want daarna is deze niet meer te gebruiken als boot-droogdoek.

 

schoonmaak_papier

Philippe Gautier en René Korthof,
Commissie Materiaal

Posted in Mededelingen instructie, Mededelingen jeugd & junioren, Mededelingen recreatieroeien, Mededelingen ROW en veteranen, Mededelingen wedstrijdroeien, Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief

Top