Erelid Jan van der Veld sr. op 98-jarige leeftijd overleden

Op donderdag 22 februari ontvingen wij het droevige bericht dat ons Erelid Jan van der Veld sr. op 98-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden. 

 

IN MEMORIAM

Jan van der Veld sr. – voor de meesten van ons ‘meneer Van der Veld’ – was prominent Leythe-lid en actief gedurende bijna 50 jaar. Eind jaren veertig was hij redelijk succesvol als wedstrijdroeier in de twee-met, de vier en in een combinatie-acht met Njord. In 1948 werd hij benoemd tot penningmeester van Die Leythe, een functie die hij maar liefst 43 jaar zou bekleden: als accountant voerde hij een prudent en sober financieel beleid en moest diverse malen strijden om de contributie te verhogen ten behoeve van het onderhoud van de gebouwen of het in stand houden van de vloot.

Jonge-twee winnaars Hollandia, Koninklijke en WRB 1947 (met Jan van Latum)

In 1973 werd Jan van der Veld na 25 jaar penningmeesterschap benoemd tot Erelid, waarna hij deze functie nog 18 jaar vervulde en in 1991 werd opgevolgd door zijn zoon Rob van der Veld. In 1989 ontving hij, na 40 jaar penningmeesterschap de Eremedaille in Goud in de Orde van Oranje-Nassau.

Onderscheiding, opgespeld door burgemeester Goekoop, 1989

De functie van penningmeester was voor de meeste leden – tenminste als zij hun contributie op tijd betaalden – redelijk onzichtbaar. Jan van der Veld is des te meer en langdurig  zichtbaar geweest als coach van vele jonge, wedstrijdroeiers, zoals Jaap Kramers eind jaren zestig, Ronald Florijn begin jaren tachtig en natuurlijk van zijn kinderen Jan jr., Rob en Liesbeth die allemaal bij Die Leythe gingen roeien. Zijn motto – overgenomen van Jan Somerwil – ‘kilometers maken kampioenen’ bracht hij letterlijk in de praktijk in de vele kilometers die hij in weer en wind meefietste met zijn roeiers langs de Vliet tot aan Leidschendam.

Als penningmeester achter de bestuurstafel in 1981

Na 1991 bleef Jan betrokken bij Die Leythe als penningmeester van de Stichting ‘Vrienden van Die Leythe’ en bezocht Die Leythe, zo lang het kon en met assistentie van zijn kinderen, bij evenementen zoals de viering van het eeuwfeest van Die Leythe in 2014.

Die Leythe heeft zeer veel te danken aan de grote en langdurige inzet van ons Erelid Jan van der Veld en zal de herinnering aan hem zorgvuldig bewaren.

Het bestuur wenst zijn kinderen, kleinkinderen en verdere familie veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 1 maart om 11.15 uur op het uitvaartcentrum Rhijnhof.

Posted in Bestuursmededeling, Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief

Top