Drie overwinningen voor junioren van Die Leythe bij eerste wedstrijd na Corona-versoepeling

Tekst: Barend van Kouterik

Afgelopen weekeinde mocht er – eindelijk, na meer dan een jaar – weer een ‘normale’ roeiwedstrijd worden georganiseerd zonder ingewikkelde testprotocollen, maar nog wel zonder toeschouwers.

Alle junior wedstrijdroeiers van Die Leythe, meer dan 20 in getal, hebben op de Willem Alexanderbaan meegedaan aan de Westelijke / NK-groot voor junioren. Er waren nationale titels te behalen in alle boottypen met meer dan 2 riemen, én in de junior 15/16 skiff. Daarnaast waren er speciaal voor onervaren wedstrijdroeiers zogenaamde ‘broken races’ over 1000 + 500 meter.

James Graham en Philo Geerlings roeien mee in het boordroei-project van de KNRB in voorbereiding op de Coupe de la Jeunesse. Vier vierzonders, combinatieploegen van verschillende verenigingen, streden om de nationale titel. Die werd afgetekend gewonnen door de combinatie Viking/Spaarne/Willem III/Die Leythe met James Graham van Die Leythe op boeg. Samen met de vierzonder van Philo Geerlings starten zij komend weekeinde in de acht op de Koninklijke, met als doel kwalificatie voor de Coupe.

Sam Yates startte in de jongens 16 skiff (17 deelnemers), plaatste zich met de overall tweede tijd voor de A-finale van het Nationaal Kampioenschap en werd daarin na een spannende boord aan boord race tweede, met 0,5 seconden voorsprong op nummer drie. Een geweldig resultaat.

Zeno van Rijn en Leander Jansen wonnen met overmacht hun ‘broken races’ over 1000m, gevolgd door een sprint over 500m in de leeftijdscategorie jongens 15/16 resp. jongens 13/14. Op grond van die prestatie mogen zij de komende wedstrijd (de Dutch International Youth Regatta oftewel DIYR) meedoen op de volle 2000m.

Tot slot een opmerkelijke race tussen twee dubbeltweetjes van Die Leythe die elkaar tot dit weekend nog nooit in een race hadden ontmoet. Philo Geerlings en James Graham streden in de B-finale van de jongens 18 dubbeltwee tegen Beer Florijn en Boet Arisz (en nog zes andere ploegen): het werd een zinderende race van start tot finish: de boot met Philo en James werd uiteindelijk met 0,5 seconden voorsprong op Beer en Boet tweede. Nu weten we dat zij aan elkaar gewaagd zijn.

Het was geweldig om weer eens een echt wedstrijdweekend mee te maken, met afriggeren, botentransport, opriggeren, heel vroeg opstaan, spanning voor de races en ga zo maar door. We hopen dat over twee weken bij de DIYR alle beperkingen zijn opgeheven en ook weer toeschouwers aanwezig mogen zijn.

Posted in Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief