Collectebus voor Xenia

XeniaWe weten allemaal wat een hospice is: een huis waar terminale mensen hun laatste dagen doorbrengen. Nederland telt er meer dan 100 van. Bijna alle gasten zijn 70 jaar of ouder.

Maar er sterven jaarlijks in Nederland ook ruim 650 jongeren in de leeftijd van 16-35 jaar aan een dodelijke of chronische ziekte (kanker, spierziekte, enz.). Het zijn jongeren die thuis wonen, samenwonen of gehuwd zijn en soms ook een gezin hebben. Recente televisieprogramma’s als ‘Over mijn lijk’ van BNN en ‘Liefde voor Later’ van de KRO met Anita Witzier hebben bij veel Nederlanders de ogen geopend voor de wens van jongvolwassenen om aan hun laatste levensdagen op de mooist mogelijke manier een invulling te geven.

Voor deze groep jongvolwassenen zal Xenia het eerste hospice in Nederland worden waar zij in een eigentijdse omgeving de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Dit hospice opent in het voorjaar van 2014 haar deuren in het centrum van Leiden.

Een bijzonder project. Maar vooral ook bijzonder omdat hier de nadruk niet alleen op de terminale zorg komt te liggen, maar op de tijdelijke zorg van jeugdigen met een dodelijke ziekte en een beperkte levensverwachting. Daarmee wil Xenia het gezin of de familie van de patiënt tijdelijk ontlasten of het verblijf in Leiden voor een langdurige specialistische behandeling in het ziekenhuis een stuk aangenamer maken.

Om deze jongeren een optimale leefomgeving te geven en de juiste zorg te kunnen aanbieden is de inrichting en de exploitatie van het hospice een zeer kostbare zaak. Met name de aanschaf van de juiste hulpmiddelen en medische apparatuur zijn daar debet aan.

De collectebus:  Als de bar op Die Leythe geopend is ziet u een collectebus staan, vergeet niet zo nu en dan wat wisselgeld in deze bus te deponeren. Wilt u een wat groter gebaar maken naar Xenia stort dan uw gift op de volgende rekening; NL44 INGB 0000 206 614  ovv Xenia / Die Leythe Eeuwfeest

Posted in Eeuwfeest, Nieuws

Ga snel naar

Nieuwsarchief

Top